Denna webbsida på 5 minuter

Den här introduktionen syftar till att du ska förstå vad WebbUpplysningen lär ut, på 5 minuter. Det vill säga om det är värt för dig att börja läsa igenom guiderna.

På WebbUpplysningen får du lära dig lite om grunderna i hur man tjänar pengar på webbsidor och bloggar och får förhoppningsvis upp intresset. Vi tar i denna guide inte upp hur man tjänar pengar på avancerade webbtjänster eller e-handel.

Att tjäna pengar på webbsidor handlar i mångt och mycket om att kunna publicera intressant, relevant information inom ämnen som genererar mycket annonsintäkter (till exempel lån eller resor) och att kunna marknadsföra dessa webbsidor väl – framförallt via sökmotorer.

Det rekommenderas att man skaffar sin egen webbsida men det går även att använda bloggtjänster som till exempel Blogspot. Man köper ett domännamn som är relevant för sidan, skaffar ett webbhotell och installerar WordPress, eller liknande system (något som webbhotellet ofta kan hjälpa dig med). Binero.se är ett exempel på webbhotell där du kan få domännamn, webbhotell och WordPress.

Skriv om ämnet på ett lättförståerligt sätt och se till att hitta nya vinkar på ämnet (framförallt om många skrivit om det innan). Skriv mycket, kvalitativt och ”läsarorienterat”, det vill säga utifrån vad du tror läsarna vill läsa om.

Bestäm vilka sökord (ord man söker på via till exempel Google) som sidan ska optimeras mot och se till att dessa ord finns med i rubriker, titlar och i länktexter när andra länkar till dig.

När sidan är ”klar” lanserar du den genom att tipsa om den i länkkataloger, hos bloggare, på relevanta forum, andra webbsidor och via sociala medier och så vidare. Samla så många länkar du kan, framförallt för att de bidrar till att du hamnar högt på dina sökord när folk söker på dessa ord i Google. Detta innebär i sin tur att du får många, och relevanta, besökare.

Sätt ut annonser, tex via Google:s Adsense-nätverk och placera på lukrativa platser på sidan (tex högt upp och till vänster). Använd dig av textbaserade affiliatelänkar när/om du tipsar om relevanta produkter för din målgrupp så att du får provision för sålda produkter.

Jobba med att komma högst upp på Google på de mest relevanta sökorden, fortsätt sedan med mindre och mindre relevanta sökord tills det knappt bidrar med några besökare längre. Detta är dock lättare sagt än gjort med tanke på konkurrensen.

När du gjort det en gång, gör det en gång till. Antingen inom samma ämneskategori eller inom ett svårare men mer välbetalt område. Fortsätt så tills du har den passiva inkomst du vill ha.

Att tjäna pengar på webbsidor passar dig som har personliga kvaliteter som pedagogisk, duktig på att researcha, gillar att skriva och som har en känsla för marknadsföring. Är det du? Gå in lite mer på djupet om hur du praktiskt gör i WebbUpplysningens guide till att tjäna pengar på webbsidor.

WebbUpplysningen går också in på djupet på relaterade ämnen till hur du tjänar pengar på hemsidor samt har en guide till hur du expanderar och tjänar pengar på din personliga blogg.

2 svar på ”Denna webbsida på 5 minuter

 1. Sofia

  Jag går fortfarnade i skola och skulle vilja ha ett kul litet sidoprojekt som kanske ger lite extra inkomst per månad. Det låter som att man behöver en hel del datakunskap eller vad man ska kalla det, jag har ingen aning om hur det där med google fungerar eller så. Är det fortfarnade ett projekt för mig? Hur svårt är det?

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Sofia: Det kräver viss kunskap om datorer, absolut. I alla fall i början när man installerar program på sin dator, kopplar upp sig med en FTP-server etc. Det bör dock påpekas att man inte behöver kunna en rad programmering för att kunna följa tipsen på denna sida och de svårigheter man eventuellt kan få med att installera WordPress etc kan man ofta få hjälp av webbhotellets support med. Som med allt annat så är det också så att om man gjort det en gång så är det mycket lättare andra gången.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *