1. Förberedelser

För att kunna sätta igång med ditt/dina webbprojekt så är det ett par tekniska verktyg du behöver förbereda så att du kan sätta igång ordentligt.

Du behöver följande mjukvaror:

 • En HTML-editor
 • En FTP-klient
 • Ett bildhanteringsprogram
 • Eventuellt en Mysql-klient
 • En webbläsare – helst både Firefox och Internet Explorer

Därtill behöver du också skaffa följande:

 • Ett specifikt bankkonto för dina transaktioner (med Visa-kort)
 • Ett webbhotell
 • En eller flera domäner

Utöver detta kommer du att lära dig, eller behöva lära dig en del om:

 • Enklare HTML och CSS
 • Research på internet och offline

Det låter kanske mycket, men det är det inte. Framförallt inte när vi tar en sak i taget.

Mjukvaror

Eftersom denna guide är fokuserad på minimala omkostnader så är samtliga programvaror som beskrivs gratis eller shareware.

HTML-editor

Du kommer inte nödvändigtvis att behöva använda en HTML-editor eftersom denna guide är baserad på att skapa sidor i något som heter WordPress där HTML inte är en nödvändig kunskap. Det är dock ofta man behöver ändra något i en fil och då är det praktiskt med en HTML editor.

Jag rekommenderar EditPlus eller Notepad++ men den vanliga text-editorn i Windows/Mac fungerar bra också. Fördelen med dessa lite mer avancerade editorerna är att man får hjälp med färgkodning mm.

Ladda ned och installera någondera av dessa nu:

FTP-klient

En FTP-klient är en programvara som hjälper dig att flytta dina filer från din dator till ditt webbhotell så att de blir synliga på nätet. Det finns flera men det bästa gratisalternativet är Filezilla.

Ladda ned och installera Filezilla nu:

Bildhanteringsprogram

Du kommer att behöva ett bildhanteringsprogram som kan ändra storlek på bilder, byta format, beskära dem samt skapa viss avancerad text (för logotyper mm). Själv använder jag Photoshop för detta men det är långt ifrån en lågbudgetlösning.

Har du Windows 7 så är bildhanteringsprogrammet Paint där fullt tillräckligt (Vista och Xp har dock inte lika bra Paint-versioner). Ett bra och avancerat gratisprogram är Gimp, som dock är något komplicerat.

Ladda (eventuellt) ned ett bildhanteringsprogram nu:

Mysql-klient

För att titta närmare i dina databaser är en Mysql-klient mycket användbart, men man klarar sig utan en också. Man kan ofta använda sig av en webbklient som heter Phpmyadmin utan att ladda ned en Mysql-klient. Jag skulle dock rekommendera att ha en Mysql-klient på datorn.

När det gäller Mysql-klienter så är Mysql Query Browser som finns i paketet Mysql Gui tools oslagbart.

Ladda ned en Mysql-klient nu – eller avvakta tills senare:

Internet Explorer och Firefox

Du har förmodligen redan Internet Explorer installerat på datorn. Har du inte uppgraderat den på länge så se till att du har den senaste versionen.

Ladda även ned Firefox då du vill se till att sidorna fungerar för båda dessa populära webbläsare.

Ladda ned webbläsare:

Övriga saker du behöver göra

Av de saker som beskrivs här är det inte nödvändigt att du behöver göra allt. Det finns alltid alternativa sätt att lösa saker och ting på, men det här är det sättet som WebbUpplysningen rekommenderar och som visat sig fungera bra.

Skaffa ett bankkonto

Tanken med ditt nya webbprojekt är ju att tjäna pengar i framtiden och det är lika bra att redan nu skaffa ett bankkonto specifikt för detta. Det kommer underlätta mycket när du en vacker dag går från hobbyverksamhet till mer betydande affärsverksamhet och ska försöka reda ut en bokföring med transaktioner som ligger insprängda mellan dina vanliga inköp.

Oftast är detta inte speciellt knepigt utan ofta nåt man gör med några knapptryckningar på sin internetbank. Se dock till att göra detta så slipper du en massa strul i framtiden.

Även om man ofta kan betala saker på nätet med bankgiro så underlättar det att du har ett Visa-kort kopplat till detta konto så att du kan betala för webbhotell, domäner, foton mm. med detta.

Skaffa webbhotell och domäner

Vi kommer att återkomma till hur du gör för att skaffa webbhotell och domäner om ett par kapitel framöver. Först ska vi istället försöka reda ut vad du ska göra din webbsida om i nästa kapitel.

5 svar på ”1. Förberedelser

 1. Andyman

  Tjena,

  Tack for en bra upplysningshemsida, well done!

  En fraga, anser att du att det ar bast att bilda ett bolag till en borjan ocksa eller ar det ok att driva hemsidor privat till en borjan, innan kostnader samt intakter borjar rulla ut och in?

  Svara
 2. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

  Tjena Andyman,

  Både ja och nej. Reglerna för att starta företag är man driver en verksamhet som är 1. vinstdrivande 2. självständig och 3. varaktig.

  Om du startar upp en webbverksamhet vid sidan av ett jobb, eller som arbetslös eller liknande då är det nog tveksamt att det kan räknas som varaktigt. Hur du jobbar med det, och när du får betalt för det kan ju vara vitt skilda. Du kan ju jobba med en ”hobbysida” ifrån början, utan ambition att tjäna pengar.

  I praktiken tror jag många övergår från hobbyverksamhet till företag när de tjänar över en viss summa, eller när de vill börja göra avdrag för kostnader i samband med webbaffärerna.

  Man kan frysa utbetalningarna hos alla affiliateprogram så i praktiken kan man också göra verksamheten ”icke-vinstdrivande”. I teorin är detta dock kundfodringar så det accepterar förmodligen inte Skatteverket om man berättar det för dem.

  Ett generellt tips är dock att spara alla kvitton, och att när du får din första utbetalning – se till att få den på ett nytt konto! Det gör det mycket lättare för framtida bokföring!

  Svara
 3. Helen

  Tack för en bra och informativ hemsida! Det här känns inte alls lika hopplöst komplicerat längre!

  Svara
 4. Priyani Ljungqvist

  Jag vill starta en site som liknar blocket och mötesplatsen.Jag har redan skaffat domännamn både .se och .com men jag vet tyvärr inte hur jag ska gå till väga sedan. Kan någon hjälpa mig med detta.

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Jag utgår ifrån att du inte kan så mycket programmering etc (eftersom du frågar). I såna fall skulle jag ta kontakt med en webbyrå för att kolla med dem vad det skulle kosta. Om du har bra koll på exakt vilka funktioner du behöver kan det också vara ett alternativ att outsourca arbetet till tex en filippinare via Freelancer.com. Du kan också kolla med studenter på någon teknisk högskola eller liknande. Ett annat alternativ kan också vara att skaffa en partner som står för det tekniska och då står för idé, försäljning etc.

   Tänk på att en idé i sig är bara en av många faktorer för hur ett projekt lyckas. Det är inte heller alltid det viktigaste: kunskaper, förmåga, tid och engagemang är också viktiga.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *