Passiv inkomst – hur får man det?

Att tjäna pengar via annonsnätverk för webbsidor kan vara är ofta synonymt med passiv inkomst. Vad är då passiv inkomst?

Passiv inkomst innebär att du tjänar pengar även när du inte gör något, det vill säga varje dag oavsett vad du gör. Det finns olika sätt att få en passiv inkomst (fastigheter, ränta på ränta etc) men här beskriver vi vad passiv inkomst innebär för dig som gör webbsidor.

Det går nämligen att göra en webbsida relativt underhållsfri. Om du skapar en text med relativt statiskt innehåll (tex om trevliga stränder i Thailand) så är det något som inte behöver uppdateras speciellt ofta (stränderna ligger ju kvar, och är förmodligen likadana från år till år). Detta gör att arbetet med denna webbsida är mer av ett engångsarbete.

Det arbete du eventuellt behöver lägga ned på sidan är att marknadsföra den. Hur mycket arbete du behöver lägga ned till en början, och allt eftersom beror mycket på konkurrensen. I vissa fall räcker det med att du får din sida att dyka upp på Googles förstasida på några relevanta sökord för att bloggare med mera ska snappa upp sidan och länka till den lite då och då. På så sätt skapas nya naturliga inlänkar utan att du behöver göra något.

Ofta är det dock så att ju mer lukrativ en viss kategori är, desto mer konkurrens finns det också. Detta innebär i sin tur att andra webbsidor aktivt marknadsförs för att få en bättre placering på relevanta sökord. Då kan man också förvänta sig att man får behöva arbeta med marknadsföringen emellanåt för att få sidan att behålla, eller öka, sin placering hos Google.

Om du är ute efter passiv inkomst för dina webbsidor så rekommenderas alltså:

  • Skriv om ämnen som är relativt statiska, det vill säga där informationen inte ändrar sig från dag till dag
  • Undvik bloggformat, då det ju definitionsmässigt kräver uppdateringar
  • Använd dig av annonsnätverk som Adsense och till viss mån provisionsbaserade annonsnätverk
  • Välj kategorier som inte är extremt konkurrensutsatta (alternativt jobba lite mer, för högre inkomster)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *