Byta länkar med andra webbsidor

Ett sätt att få länkar till dina webbsidor är att byta länkar med andra webbsidor, ett länkbyte med andra ord. Säg till exempel om du har en sida om akvariefiskar och Lasse har en sida om akvarium så kan ni komma överens om att sätta en länk till varandras sidor.

Exemplet ovan är ett så kallat tvåvägsbyte och det är troligt att det inte ger speciellt mycket länkkraft till din webbsida, eftersom Google förstår att det är ett länkbyte som ägt rum. Bättre då är att arrangera ett trevägsbyte eller fyrvägsbyte, detta kräver dock att båda parterna har fler än en webbsida.

Ett trevägsbyte innebär att sida A (som du äger) länkar till sida B (som Lasse äger). Sida B länkar sedan till sida C (som du också äger).

Ett fyrvägsbyte är det mest optimala. Om du tex äger akvariefiskar.se och hajar.se och Lasse äger akvarium.se och valar.se så kan länkbytet se ut såhär:

  • Du länkar från akvariefiskar.se till akvarium.se
  • Lasse länkar från valar.se till hajar.se

Dvs, du boostar din sida om hajar och Lasse får boost till sin sida om akvarium.

Var hittar jag personer att byta länkar med?

Eftersom det är viktigt att du byter länkar med sidor som är inom samma område som en sida du vill få högre upp i Google så ska du försöka hitta webbsidor som är relevanta inom det området. Du kan börja med att googla relevanta sökord för det ämnesområdet och mejla de webbsidor du stöter på om de vill byta länkar med dig.

Du kan också annonsera att du vill byta länkar på specifika platser på tex Webmaster Network eller SEO-forum.se. Där hittar du även andra som annonserar vad de vill byta för länkar.

Vad bör jag tänka på när jag byter länkar?

Vid ett länkbyte har du oftast lyxen att kunna välja ankartext och landningssida, välj då i princip alltid en djuplänk och välj alltid en ankartext som skiljer sig från eventuellt sökord i domännamnet. Naturliga inlänkar sker oftast till huvudsidan och har ofta domännamnet, eller domännamnets ord i ankartexten så passa på att optimera mot lite svårare sökord när du har möjlighet!

Exempel: Du byter länkar med dina sida akvariefiskar.se. Se till att din igående länk går till akvariefiskar.se/guppy/ med texten ”guppy till akvarium” snarare än till akvariefiskar.se med länktext ”akvariefiskar”.

Skapa ett dokument på din dator (tex i Excel) där du håller koll på vilka sidor du har länkat till och vad du får tillbaka. På så sätt blir det mycket lättare att hålla koll på om din länkbytespartner tagit bort din länk, men också för att se vilka sökord du har använt vid olika länkbyten (du bör variera sökorden lite).

3 svar på ”Byta länkar med andra webbsidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *