1. Skapa blogg på egen domänadress

Detta första kapitel är ”frivilligt” egentligen men vi ska förklara varför det kan vara en bra idé att blogga under egen domänadress, vilka fördelar och eventuella nackdelar det kan finnas med det.

Nina bloggar idag på ninasfina.blogspot.com för att det var där hon började. Vad har hon då att vinna på att byta till egen domänadress, tex NinasFina.se?

För att förstå detta måste man först förstå att det Nina producerar i form av inlägg på sin blogg är ett form av värde. Hon är i princip som en journalist som skriver för en tidning och eftersom hon det hon skriver uppskattas (nåväl, läses…) av 100 personer per dag så måste det ju finnas något värde i det hon skriver, eller hur?

Problemet med att skriva via en bloggtjänst är att Nina inte egentligen äger sin egen text. Hon skapar ett värde som blogspot egentligen tar del av, även om Nina själv i form bygger sitt varumärke ”Ninas Fina” och på så sätt också tar del av det.

Ett ganska bra exempel är att likna det vid att Nina hyr en hyresrätt som hon renoverar själv. Hon får själv njuta av arbetet hon gjort men i slutändan är det hyresvärden som får en bättre lägenhet gratis.

Att skriva på egen domänadress är mer som att köpa sin egen bostadsrätt, allt arbete man gör med den äger man således själv.

Detta kanske kan var lite svårt att förstå men alla besökare som Nina skapar är inte bara besökare på Ninas Fina utan även på Blogspot som på så sätt får gratis skjuts för sina besökarsiffror (mot att de erbjuder en gratis bloggplattform, fair enough). Om Nina en vacker dag vill sälja sin blogg eller göra vissa specifika ändringar så är det på blogspot’s nåder – mycket på samma sätt som för en hyresvärd igen alltså.

Nina bestämmer sig alltså för att satsa på egen domänadress, läser på lite om hur man skaffar webbhotell och köper domännamn och bestämmer sig snabbt för ett billigt alternativ på One.com. Innan hon köper domänadressen börjar hon dock fundera på sitt ”personliga varumärke” och det är för att hon läser nästa kapitel som handlar om just det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *