3. Skapa sin egen bloggstil och bli ”bloggaren som…”

Vissa människor har ett speciellt sätt att skriva på som lockar läsare, andra skriver mer ”som vanligt” men det går att skriva på ett sätt som gör att du lockar nya läsare varje vecka utan att egentligen ändra så mycket. I det här kapitlet tar vi upp enkla knep på hur du kan göra just det, och skapa din egen bloggstil.

Det du vill göra med en egen bloggstil är att bli ”bloggaren som…”. Dina läsare ska komma ihåg dig, och rekommendera dig, för något du gör återkommande på ett sätt eller ett annat, en så kallad gimmick eller ”din grej”. Här är några tips:

  • Börja din text på liknande sätt varje gång (eller ofta), tex börja alltid med en fråga (som du sen besvarar i texten)
  • Skaffa ett annorlunda hatobjekt som du dissar i tid och otid på ett humoristiskt sett (tex Göteborgs spårvagnar)
  • Använd cliffhangers, avsluta på ett sätt som lämnar läsaren med en vilja att vet mer (tex ”…och på kvällen gick jag ut, och gissa vem jag träffade då!? Imorgon får ni alla detaljer.”)
  • Ställ frågor till dina besökare eller låt dem gissa, ”Vad tycker ni om det här?”, ”Den som först gissar rätt får en länk i nästa inlägg” osv.
  • Gör ”din grej” återkommande varje fredag. Tex berätta en hemlighet, beröm någon som förtjänar det, skriv en annorlunda ”veckans lista” osv.
  • Ta bara blåa foton, skaffa en galen design på bloggen, avsluta varje dag med påhittade visdomsord…Låt Fantasin Flöda! Men låt den flöda regelbundet så att du blir ihågkommen som ”bloggaren som…”.

Nina till exempel bestämmer sig för några grejer som hon gör regelbundet:

  • ”Nära Nina” (alitteration igen, ser ni?!) – Nina tar ett extremt närfoto någonstans på sin kropp och låter besökarna gissa vad hon tagit kort på, vinnaren får en länk i nästa inlägg. Detta går också väl i linje med ”Nina Naken-varumärket”. Notera dock att det ingenstans är något sexrelaterat, det bara låter läsaren toucha vid det i sitt eget huvud.
  • ”När Nina blir Ninja” – återkommande inlägg om när Nina bara vill försvinna från hela världen och inte synas.
  • ”Ninas Nio” – Nina listar nio saker hon har gillat och inte gillat under veckan, varje söndag.

Dessa enkla knep gör att besökarna vet att det ofta händer något på Nina Naken och besökarna vet att de kan förvänta sig ”Ninas nio” varje söndag och loggar in för att se vad hon diggar och dissar. På så sätt kan hon knyta ströbesökare närmare då de går från att bara ”titta förbi” till att återkomma åtminstone på söndag, och sen för att sen när hon ”goes Ninja” och sen för att gissa på fotot, och sen för att se svaret på fotot och sen…ja, ni fattar.

Utöver detta kan förstås Nina även göra som andra bloggare, kommentera på andras bloggar, kanske försöka träffa nån kändis att blogga om, provocera någon hit eller dit – men detta är vad Nina väljer som stil.

Allt eftersom märker Nina också att hon får fler och fler besökare, de diggar hennes klädstil och hennes bloggstil. Hon har nära 1 000 besökare per dag och vill börja tjäna lite pengar på bloggen, för det var ju vad allt handlade om, eller hur?

Läs nästa kapitel om hur du tjänar pengar med annonser utan att tappa förtroendet hos dina läsare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *