4. Tjäna pengar på sin blogg med annonser

Du har förmodligen redan, någon gång, tänkt tanken på att ha annonser på din blogg men kanske inte orkat, velat eller vetat hur du gör. Här beskriver vi hur du gör, och på vilket sätt du bör ha dina annonser för att inte tappa förtroendet hos dina läsare.

Att ha annonser på sin sida kan sticka i ögonen hos besökarna, dels för att bloggen ”kommersialiseras” och till viss mån för att vissa, enligt Jantelagen, har svårt att unna andra att tjäna pengar. Ett bra sätt att lösa detta problem på är att vara öppen med vad du gör gentemot dina läsare.

Du har bloggat för dem under en längre tid nu och skapat ett förtroende, ett förtroende som är lätt borttappat. Väljer du att ta in annonser så beskriv hur du tänker för dina läsare, varför du gör det och i vilka sammanhang du kommer ha annonserna. Om du försöker dölja dina avsikter så kanske du lyckas en, eller fem gånger, men till slut är det någon som fattar och då raseras ditt förtroende snabbt, och förtroende tar lång tid att bygga upp.

Olika annonstyper

Ett sätt att visa annonser på är att ha banners. De är bra för att de är ärliga. Det är reklam rakt av, helt enkelt och ingen kan säga att du har en dold agenda för det är pang på, en annons, bara.

Nackdelen är att banners, framförallt på bloggar, är fula och ofta går ganska dåligt. Man tjänar ofta helt enkelt inte så mycket på dem. Besökarna som besöker din blogg gör ju det oftast för att de vill läsa om dina galna upptåg, därifrån är steget relativt långt till att man faktiskt köper en tröja utifrån en banner men det händer absolut – frågan är bara om det händer tillräckligt ofta för att det ska vara värt det. Se kapitlet om köpbeslutsprocessen.

Ett annat alternativ är att ha annonser från Google Adsense. Det är annonser som också är ganska tydligt att det är reklam det handlar om och som ger dig betalt per klick. De läser av ditt innehåll och skriver du mycket om mode kommer annonserna handla om mode, Detta kan locka läsare som av ren nyfikenhet klickar på länken för att se på ett bra erbjudande eller liknande. Detta kan ge ganska bra inkomster men kan ”stöka till” sidan med ganska ful reklam.

Det tredje alternativet är det som kan ge mest inkomster men det du sätter in på bankkontot kan du få ta ut på förtroendekontot. Det handlar om att lägga in affiliatelänkar i texten och få provision om besökarna köper det du tipsar om. Säg till exempel att Nina varje lördag tipsar om sitt favoritplagg och i länken lägger in så kallad affialitekod som gör att alla besökare som använder länken och sedan köper tröjan á 200 kr generera 20 kr i provision åt Nina.

Vi har en sida där vi listar bra affiliatenätverk som vi vet fungerar bra.

Det är troligt att dessa länkar betalar bra. Om Nina skaffat sig lite status som ”modeikon” säger att en tröja är snygg så gör det att många av hennes läsare är beredda att hålla med. Många gör ju som den populära killen eller tjejen i klassen.

Problemet är ju bara att läsarna kan börja tvivla på om Nina tycker att tröjan är snygg eller för att hon tjänar pengar på den. Det enda sättet att lösa det på är, som sagt, att vara helt öppen med vad man göra. Nina skriver därför alltid ut när en länk är sponsrad eller inte och låter besökarna få välja om de vill använda länken eller inte. Vissa väljer att inte göra det av ren avundsjuka men andra gör det för att de gillar att hon kör med öppna kort, de gillar Ninas stil och har inget emot att sponsra henne när det ändå inte kostar dem något extra.

På så sätt gör Nina ett minimalt ”uttag” på förtroendekontot och kan ändå räkna med att få inkomster från sina besökare. Hon sätter eventuellt ut en eller flera banners för märken hon identifierar sig med och själv använder men framförallt – hon behåller respekten för sina besökare för att de ska behålla respekten för henne.

Vi listar olika affiliateföretag på vår sida om affiliatenätverk och dess för och nackdelar. Och ja, WebbUpplysningen får provision för vissa av dessa länkar om du använder dig av dem för att skaffa webbhotell eller skriver upp dig på ett annonsnätverk. Precis som du kommer att få om du går med och rekommenderar företagen på din blog eller hewmsida.

Slutligen, lycka till med ditt bloggande! Skriv gärna och fråga i kommentarsfältet om du undrar över något generellt, eller om du haft nytta av informationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.