Skaffa webbhotell

När du skaffar ett webbhotell är det lite olika kriterier du bör fundera över – om du behöver dem samt hur viktiga de är för dig. Dessa saker bör du överväga när du bestämmer dig för ett webbhotell:

 • Priset – vissa webbhotell är riktigt billiga men billiga webbhotell brukar ofta ha sämre support, sämre uppetid (dvs, de kraschar lite nu och då) och mindre funktionalitet och utrymme. Dubbelkolla också att priset inte bara gäller för första året.
 • Utrymme och bandbredd – Beroende på vilken typ av webbsida du har, samt hur många du tänkte göra så kommer du behöva olika mycket utrymme och bandbredd. Kommer du visa mycket videos och bilder till många besökare behöver du både mycket utrymme och stor bandbredd. Kommer du fokusera på informationsbaserade webbsidor är inte utrymme och bandbredd lika viktigt.
 • Finns Mysql? Hur många databaser ingår? – Den allra vanligaste databasen du kan komma att behöva är Mysql och ska du använda dig av WordPress är det ett krav att du har en databas. Ska du göra flera WordPress-sidor kommer du också att behöva flera databaser (en per sida).
 • Support – Hur bra är deras support? Kan man ringa eller bara mejla? Hur går kommentarerna på nätet om detta webbhotells support (se tex WN.se).
 • Uppetid – Kraschar webbhotellet ofta? Har de dålig uppetid? Detta kan göra att dina webbsidor ligger nere i allt från några minuter till dagar (i riktigt dåliga fall).
 • Landet servrarna står i – Gör du sidor åt amerikanska marknaden bör du välja ett webbhotell med servrar i USA. Detta gör sidorna snabbare för dina besökare och påverkar också sökordsoptimeringen.
 • Kontrollpanelen – Hur smidig är deras kontrollpanel? Är det lätt att navigera runt? Detta är förstås ingen ”dealbreaker” men dåliga kontrollpaneler kan vara frustrerande i längden.
 • Omdömen och betyg – Vad säger webbhotellets nuvarande och tidigare kunder om webbhotellet och dess service. Är supporten så bra och servraran så snabba som man lovar på hemsidan?.

En sida som låter kunder lämna betyg och omdömen på sitt nuvarande eller tidigare webbhotell är Sverigesbastawebbhotell.se. Där finns alla Sveriges webbhotell listade med omdömen, betyg, priser, kontrollpanel och datamängd mm.
Hitta ditt bästa webbhotell hos Sverigesbastawebbhotell.se.

De största och vanligaste webbhotellen i Sverige är:

 • Inleed – Ett av dom billigaste webbhotellen. Trots det väldigt mycket för pengarna inklusive obegränsat med hemsidor på samma konto. Bra betyg av kunder. Ett säkert kort med servrar i Falun.
 • One.com– ett av de billigaste på marknaden (12 kr / mån). Förmodligen inte det bästa webbhotellet men mycket prisvärt. Förmodligen det bästa valet för dig till en början.
 • Misshosting – Populärt webbhotell med bra prestanda för dina hemsidor. Mer RAM (php mem limit) än dom flesta billiga webbhotell. Servrar i Stockholm och populara cPanel som kontrollpanel.
 • Oderland – Proffs på webbhotell, lite dyrare men man får vad man betalar för. Prestanda och support i värdsklass.
 • Loopia – (från 83 kr / mån) – Anses vara ett pålitligt webbhotell och har funnits med länge

Ska du satsa på en internationell sida så bör du ha ett webbhotell som finns i det landet där du förväntar dig mest från. Här är tips på välkända amerikanska webbhotell:

 • GoDaddy.com -(från $4.99 / mån) – Välkänt framförallt för domänköp. Mycket funktioner men också mycket stökig sida.

Skillnaden mellan de billiga och medeldyra webbhotellen som tipsas om här är att de billiga webbhotellen oftast har låga gränser på användandet. Man kan till exempel ha ett begränsat antal domäner, begränsat antal databaser och så vidare. Därtill tillkommer ofta kostnader för tjänster som är kostnadsfria för de lite dyrare webbhotellen. De billigare webbhotellen brukar ofta också ha knepiga kontrollpaneler, jämfört med de medeldyra.

Slutsatsen är alltså att om du vill börja försiktigt och kanske med en sida så rekommenderas One.com eller Surftown. Om du känner på dig att du kommer att satsa på webbsidor så bör du redan nu satsa på ett bättre webbhotell. Det är nämligen ganska pyssligt att flytta domäner och webbsidor när man väl valt webbhotell.

3 svar på ”Skaffa webbhotell

 1. Bo-Göran

  Vi använder wopsa webbhotell och är mycket nöjda med både drift, flytt, pris och support. Ser gärna att ni tar upp dem i webbhotellistan. Fick igång wordpress med ett par klick och allt har funkat ”out of the box”.

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Bo-Göran: Tack för tipset, jag har inte använt dem själv så jag kan inte själv rekommendera dem men jag låter din kommentar stå som en rekommendation från dig till andra läsare.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *