Bra WordPress-plugins du bör starta med

När du har fått igång din WordPress-sida kommer du förmodligen snart att tänka att ”jag skulle nog vilja ha möjligheten att…”. Nyckeln till denna typen av funderingar ligger i WordPress digra katalog av plugins.

En WordPress-plugin är ett program som du laddar upp i plugin-katalogen (under /wp-content/plugins/) i din WordPress-installation. När du gjort det dyker den upp under Plugins/Tillägg i vänsterkolumnen. Där kan du sedan gå in och aktivera pluginen.

Notera: kan du inte hitta pluginen där är det möjligt att du laddat upp fel mapp. Vanligtvis laddar man hem plugins och packar upp den så att det skapas en mapp som heter exempelvis /ThisCoolWPplugin 4.3.1/thiscoolwpplugin/<en massa kodfiler>. Det är inte mappen med versionsnumret du ska ladda upp utan den ovanför (thiscoolwpplugin), det vill säga den som innehar alla filer.

De WordPress-plugins du bör starta med är bland annat:

 • Akismet (ovärderlig för att skydda mot spam, kommer förinstallerat men behöver aktiveras)
 • All in one SEO-pack – En plugin som hjälper dig göra allt du vill göra för att sidan ska få så bra off-line/on-page optimering som möjligt.
 • Google Analyticator – Ett smidigt sätt att koppla din webbsida mot Google Analytics
 • Broken link checker – En plugin som söker igenom din sida och kollar efter länkar som inte leder nån vart.
 • Småfixar som WP No category base och Permalink trailing slash fixer är praktiska då de gör dina sökvägar på sidan snyggare.

I WordPress plugin-databas hittar du tusentals andra plugins som kan hjälpa dig med alla möjliga modifikationer du kan tänka dig att vilja göra med din sida. Det kan vara småfunktioner som att visa vädret i en viss stad, göra ett mailformulär, göra att dina bilder blir snyggare och så vidare.

2 svar på ”Bra WordPress-plugins du bör starta med

 1. Webmastern

  Skulle vilja lägga till Eclips Link Cloaker som döljer dina affiliatelänkar. Pluginet är dock inte gratis.

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Webmastern: Tack för tipset! På vilket sätt är det bättre än tex LinkHopper (som är gratis)?

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *