Rekommenderade inställningar i WordPress

När du fått igång din installation av WordPress så är det dags att börja modifiera grundinställningarna så att de är optimala för det du ska göra – en statisk och vanlig webbsida.

Detta är vad WebbUpplysningen rekommenderar att du gör till en början:

Gör sidan synlig för sökmotorer

När du skrivit klart allt material (och om du inte redan gjort det) se till att aktivera din sida så att den blir synlig för sökmotorerna. Du har redan fått en fråga om detta vid installationen. Svarade du då nej så är din sida gömd för sökmotorerna (praktiskt under utvecklingen av sidan).

Du ser om detta inte är gjort till höger om ditt webbsidesnamn när du är inloggad i admindelen (är det tomt så är allt ok). Du kan ändra dina inställningar för detta under menyn /// Settings // Privacy /.

Ändra permalänkar

Default-läget när du skapar din sida är att alla webbsidor får en url enligt minwebbsida.se/2010/11/18/rubriken-pa-mitt-inlagg. Det är några saker du bör ändra på för att detta ska bli optimalt, det vill säga: minwebbsida.se/rubriken-pa-mitt-inlagg/.

Först ska du gå in på menyn /// Settings // Permalinks / där förstavalet är default. Markera radioknappen för Custom och skriv i detta fält %postname% (det vill säga ”procenttecken, ordet postname, procenttecken”).

Du bör också ladda ned lite olika plugins som till exempel lägger till en ”slut-slash” på adressen. Det vill säga från /rubriken-pa-mitt-inlagg till /rubriken-pa-mitt-inlagg/.

Definiera en startsida

Defaultläget i WordPress är att dina blogginlägg kommer på förstasidan. Eftersom du förmodligen inte kommer blogga, eller om du gör det inte vill ha dem på förstasidan så behöver du ändra detta. Detta gör du i menyn /// Settings // Reading /.

Under ”Front page displays” markerar du radioknappen ”A static page” och i rullmenyn Front Page letar du upp den sidan du vill ha som startsida.

Gör grunddesign med Widgets

Widgets, som du hittar under Appearance (/// Appearance // Widgets /), är riktigt användbara. Här kan du styra exakt vilka moduler som du vill visa – och var. Exakt vad du kan göra med Widgets beror mycket på vilket tema du använder för sidan. Vissa standardmoduler är dock alltid med.

Det första du bör göra är att rensa Sidebar 1 från allt som finns där. Detta gör du genom att ”dra-och-släpp-med-musen” modulerna där till lådan till vänster. På motsvarande sätt kan du sedan dra in nya moduler till din sidebar. Du bör definitivt flytta in modulen Pages som alla dina sidor ligger under. Klicka sedan på modulen och välj ”Sort By” – ”Page order”. Detta gör att du själv kan styra ordningen på hur sidorna visas i listan, och inte bara i bokstavsordning.

Sen kan du lägga till en Textmodul (tex för att visa annonser i din Sidebar, eller för att skriva lite om sidan), eller kanske en Länkmodul (se dock till att välja rätt länklista).

Aktivera / inaktivera kommentarer

Du kan välja att aktivera eller inaktivera kommentarer för din sida. Det beror helt enkelt på om du är beredd på att svara på frågor från dina besökare om det ämnet du skrivit om. Detta tar förstås tid, men är en bra service för dina besökare vilket ökar kvaliteten.

Du kan lösa det på olika sätt, antingen genom att stänga av alla kommentarer (för nya artiklar) under /// Settings // Discussion / och avaktivera rutan för ”Allow people to comment on new articles”.

Du kan också ta bort möjligheten att kommentera, direkt i koden (under /// Apperance // Editor / ) leta upp filen ”page.php”. I den filen söker du upp och tar bort raden:

<?php comments_template(); ?>

Du kan också stänga av kommentarer för vissa sidor, och låta möjligheten finnas hos andra. Detta gör du i inställningarna som finns för varje artikel. Leta upp en ”checkbox”-ruta under rubriken Discussions som heter Allow comments.

11 svar på ”Rekommenderade inställningar i WordPress

 1. celstai

  Hej,
  Jag lyckas inte inaktivera kommentarerna, trots att jag letat upp filen “page.php” och tagit bort hela div:en.
  Är det p.g.a WPs nya uppdatering? Hjälp!

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Hej, det lättaste sättet att ta bort kommentarerna är att klicka bort rutan ”Allow comments on all articles” (eller liknande) som du hittar under Tools // Discussion.

   Svara
 2. Frida

  Hej,

  Hur gör man för att besökare på sidan ska kunna kommentera? Jag har nämligen problem åt andra hållet, det verkar inte gå att kommentera trots att alla inställningar för det verkar vara korrekta.

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Hej,

   Jag utgår ifrån att du har en WordPress-sida. Det är dock svårt att ge någon direkt teknisk hjälp såhär via kommentarsfältet utan att se det exakta problemet. Jag skulle prova att ställa frågan på något forum, tex StackOverflow.com, och där skriva upp exakt vad problemet är, vad du provat etc. Hjälpen där är utmärkt!

   Svara
 3. Mikkis

  Hej

  På min svenska blogg kan man läsa kommentarer genom att klicka på replies. Hur kan jag ändra replies till kommentarer? Dessutom vill jag helst att länken kommer efter min text, istället för ovan den som nu. Hur kan jag flytta länken? Tacksam för svar..

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Hej Mikkis,

   Jag kan tyvärr inte svara på rent tekniska frågor här, risken är nämligen att denna frågespalt blir en teknisk support för WordPress. Jag rekommenderar istället specifika WordPress-forum för denna typ av frågor.

   Svara
 4. qoffe

  Hej! Hur gör jag för att få ett inlägg att inte hamna på förstasidan? Tänkte göra en kategori med bara erbjudanden, vill bara att inlägget ska hamna där under.

  Svara
  1. WebbUpplysningen-Christoffer Inläggsförfattare

   Nu är inte det här tänkt som en WordPress-supportfunktion men det angränsar ju till det jag skriver i artikeln. Det du bör göra är att ändra till ”Statisk sida” under Settings >> Reading. Om du behöver specifik hjälp rekommenderar jag att du googlar eller frågar på ett WordPress-forum.

   Svara
 5. Janne

  Hej

  Jag vill inte ha när manhar gjort en kommentar att det skall granskas, hur tar jag bort det. Man skall kunna kommentera direkt.

  Svara
 6. Janne Avila

  Hej

  Jag vill inte ha när manhar gjort en kommentar att det skall granskas, hur tar jag bort det. Man skall kunna kommentera direkt.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *