Hur ser man vem som äger en domän?

Det är lätt att kolla upp vem som äger en domän genom en så kallad ”whois” – och det finns ett flertal tjänster som erbjuder detta på nätet.

Om du vill kolla upp en .se-adress rekommenderas IIS.se. Skriv in adressen som en sökning på ”Lediga domännamn”, om sidan inte är ledig kommer ägaruppgifterna upp men dock bara som ett användarnamn. Klicka på namnet och följ instruktionerna så kan du se vem som äger domänen.

Det varierar hur mycket information om användaren som dyker upp (tex e-postadress) och ibland står bara namnet. Med lite tur är det ett ovanligt namn som du kan googla och hitta kontaktuppgifterna därigenom.

Vill du kolla upp andra domäner (.nu, .com och så vidare) kan du använda till exempel whois.net.

5 svar på ”Hur ser man vem som äger en domän?

 1. Kalle

  Är det möjligt att dölja vilka domän man äger på något sätt?

  Svara
  1. Webbupplysningen Inläggsförfattare

   För domäner registrerade av privatpersoner visas inga uppgifter vid whois slagning på .se domäner, IIS lämmnar dock ut uppgifterna om man kontaktar dom via mail eller telefon.
   För .com .net .org osv visas uppgifter, man kan dock registrera via anonymiserings-företag som då registrerar i sitt nam men då lämnar man samtidigt bort kontrollen över domänen.

   Svara
 2. Håkan Lundberg

  Jag blev av med ett mycket attraktivt .se-domännamn på ett mycket underligt sätt.
  Nu försöker jag få kontakt med ny ägare/rättsinnehavare för att höra om vi kan lösa så att jag kan återfå ägandeskapet på något sätt. IIS påstår att de inte lämnar ut kontaktinformation till ägare av .se-domännamn. Stämmer det?
  (De ger mig inte heller ”papper” på att de har laglig rätt att inte lämna ut sådan information. Och när jag söker ägare på deras hemsida, så ”snurrar” det hara och ingen information kommer fram hur länge jag än väntar.)

  [I övrigt:
  Registratorn/Webhotellet säger sig inte heller veta hur det kunde gå till. Hemsidan jag gjort fortsatte att vara uppe efter att jag egentligen förlorat kontrollen över den (den speglade en annan domän jag hade). Och jag fick även en falsk faktura på att jag betalat den. Möjligtvis fördes den över på en ”annan server” under mitt ägarskap – men registratorn har sedan ändrat sin berättelse och säger sig inte alls veta varför inte en korrekt faktura skickades ut (inklusive påminnelser) och varför jag istället fått en icke-korrekt faktura.
  Direkt när den riktiga fakturan – den jag aldrig fått – förföll, och jag helt blev av med rätten till domännamnet, så registrerades den av någon annan. Då det var en .se-adress med ett Ä i namnet, så kunde jag inte ha mejladress knuten till den, därför upptäckte jag inte heller den vägen att jag förlorat rätten till/kontrollen av domännamnet. Den är nu inte knuten till någon server. Inte heller till någon registrator tycks det – trots att IIS hävdar att ett domännamn måste vara registrerad via en registrator?! Tyvärr har man enlogt IIS regler inga rättigheter när något sådant händer – registrator behöver inte ens betala tillbaks faktuor man betalt för något man inte fått. Det enda avtalen mellan IIS och registratorerna säger om t.ex. sådana här saker inträffar är att ”registratorn ska FÖRSÖKA göra kunden nöjd” – vilket betyder att ingen behöver göra något alls…]

  Svara
 3. Mikael Johansson

  Min .nu adress är nu till salu ?????
  Rena djungellagar

  Svara
 4. Staffan P

  Kan man på något sätt med hjälp av ett företags org nr få reda på vilka domäner företaget har registrerade?
  Alltså en slags omvänd ”whois”.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *